Satu hari di Bukit Kinabutan(HIKING PERPPIS)

/
1 Comments
Geng..PENGEMBARAAN BERMULA...
Satu hair di Bukit Kinabutan..
17/09/2012.


Dua sebelum kejadian ini aku telah dihubungi oleh pengarah program Hiking Perppis ini,saudara Maulana."Rahman,Isnin ini tolong jadi penunjuk jalan untuk hiking PERPPIS,boleh tak?".
Pada awalnya,aku rasa hmmm..honestly i dont want to mention it,kerana terlalu banyak spekulasi yang melanda diri ini.But,I guest Allah pengatur segalanya,aku pergi dan bersetuju.

Seperti biasa,"JANJI MELAYU",mesej yang sampai mengarahkan untuk berkumpul seawal 6.30 pagi dibangunan mara,oleh kerana aku dah biasa dan tahu,aku pun buat JANJI MELAYU,aku datang sana sekitar pukul 8.30 pagi,ternyata masih menunggu org,fuhh..nasib aku x datang awal.

Nak dijadikan cerita,kami pun naiklah bas awam yang memusingkan lagu-lagu disko sedangkan kami yang lelaki ramai yang berkopiah dan perempuan semua bertudung labuh dan cantik..fuuhh,masa tu memang x kena betul tema dia,macam tema janji ditepati sempena merdeka pun ada..hahaha..xda kaitan..

Kami pun sampai ditempat kejadian..mcam cerita jenayah pula..haha
Pada Awalnya semua peserta2 kelihatan memandang rendah dengan ketinggian bukit yang bakal kami daki...ada yg bersms,ada yang belum mendaki air dah habis,ada yang tulis wasiat dan ramai yang menyesal..haha..

Kami daki,daki dan daki...pelbagai binatang yang pelik 2 dijumpa,jalan licin dan ada air terjun yang membuatkan kita nak terjun(padahal airnya cetek sanagat2).

KAMI MENDAKI,ramai yang bertanya."Rahman,lama lagikah perjalanan kita ni?saya kata,"10 langkah lagi sampai"..MEREKA hanya mengangguk tanda geram dan kecewa..sapa suruh pilih saya jadi penunjuk jalan...



KLIMAKS:
Setelah mengharungi keperitan,kesengsaraan dan kepahitan dalam pendakian,akhir kami tiba dengan wajah HITAM kerana sinaran matahari yang mengigit.
Semua teruja,kecuali saya yang mahu mencari makanan..haha...semua mengambil gambar dengan wajah2 tidak bersalah,kecuali beberapa orang lelaki yang tengah mebahap makanan...

Nak tahu apa yang best?
Kami mendaki 90 Minit dan berada di puncak lebih kurang 20 minit..fuuhh..budak2 nie,org belum habis penat dah nak jalan..terpaksa badan ini berjalan bagi memenuhi kehendak mereka...

Paling lucu,ketika kami turun..maklumlah turun bukit,susah nak BREAK.haha..
Ramai jugalah yang jadi mangsa GRAVITI termasuk yang menulis ni..haha..
Jatuh bak "NANGKA BUSUK YANG BESAR:".Ada juga yang tersesat,nasib x tersesat sampai gunung Kinabalu..Alhamdulillah,syukurlah saya menemui merka dalam keadaan kehausan dan kebingungan.fuhhh..hehe..

p/s:Saya sanagat tertarik dengan semangat yang ditunjukkan oleh muslimat daripada Perppis,bayangkan sahajalah..ada lelaki yang x mampu menaiki bukit tersebut..siapa kata Bertudung labuh x mampu buat aktiviti lasak?sapa katah muslimat kita lemah?saya tidak kata.Menutup aurat bukan sahaka disukai Allah bahkan akan membuatkan wanita itu nampak mahal dan comel...yang penting jangan berlebihan..moga persatuan mereka terus sukses dan berjaya...im looking foward for the next hiking..i hope they will invited me again..:)


You may also like

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

However, metal workforce need powerful exterior siding brakes to bring in work faster.

However, the benefits surely would override all the advantages.


Look at my weblog :: kancelaria adwokacka łódź